Filodeeg feta lasagne

August 13 , 2015 by: Sandra - in Voorgerecht

Filodeeglasagne - sandrakookt.nl
Niet Italiaans – wel lekker

Vanavond komen er vrienden eten, en aangezien zij zelf fantastisch Italiaans kunnen koken waag ik mij niet aan iets Italiaans. Ze wonen in de zomer in Italië en koken op het vakantieadres van vriendengroepen, families etc. Hun bedrijf, zo mag je het zeker noemen als je avond na avond de heerlijkste menu’s serveert met een grote dosis gezelligheid, heet MangiACasa (en in de winter koken ze in Nederland). Ik hou me vandaag dus verre van Italiaanse lekkernijen, okay, een olijfje en klein hapje bij het aperitief hebben iets mediterraans, maar de andere gangen niet. Het hapje bij de prosecco is een soepstengel omwikkeld met parmaham in een glaasje met een bodempje zongedroogde tomaten tapenade. Mijn dochter mocht helpen met het maken en at haar vingers erbijna bij op.
Het voorgerecht wordt een lasagne van filodeeg gevuld met paprika en feta. Dit heb ik eens bij een vriendin gegeten, die er mooie driehoekjes van maakte, en de verschillende ingrediënten samen zijn een super combi.

Filodeeg feta lasagne
Met filodeeg werken blijft voor mij een kunst op zich, het helpt om het deeg zodra het (bijna) ontdooit is in een vochtige theedoek te leggen, dan droogt het niet uit. Maar echt mooie driehoekjes origamien lukt mij nooit, ik ben daarom voor veilig gegaan en heb er een lasagna van gemaakt, net zo heerlijk natuurlijk.

Lasagne van filodeeg met paprika en feta
Recept voor 4 personen:
Tijd om te bereiden 15 minuten + 15 minuten oventijd:3 bladeren filodeeg
1 rode paprika
1 gele paprika
½ groene paprika
100 gram fetakaas
1 theelepel komijnzaad
½ citoen
Olijfolie

Optioneel: sesamzaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal het filodeeg uit de vriezer en leg het in een vochtige theedoek zodra het deeg (bijna) ontdooit is.
Spoel de paprika’s af en snij ze in kleine blokjes.
Snij ook de fetakaas in kleine blokjes en meng de paprika blokjes erdoorheen.
Strooi de komijn erover en pers een halve citroen erboven uit, meng nogmaals goed door elkaar.
Leg de filodeeg bladeren op het aanrecht en snij ze in de lengte in drieen.
Snij deze repen in vieren voor mooie gelijke “lasagna” bladeren.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 8 blaadjes deeg op het bakpapier.
Verdeel wat paprika/ feta mengsel hierover en bedek dan met nog een filodeeg blad.
Bestrijk de bovenste bladeren dun met olijfolie, en strooi hier eventueel een paar sesamzaadjes over.
Doe de filodeeglasagne in de oven en bak ze in 15 minuten krokant en bruin (de onderkant van de lasagne wordt minder krokant dan de bovenkant).
Leg twee pakketjes op elkaar op een bord en smullen maar.

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook