Speculaas taart

November 11 , 2015 by: Sandra - in Bakken

Speculaas witte chocolade taart - sandrakookt.nl
Speculaas witte chocolade taart

Hoera Lisa is 5 jaar, een dag na de aankomst van de Sint in Nederland is ze een jaar ouder geworden.
Een taart met speculaasjes (of pepernoten) leek me leuk en lekker. Voor inspiratie ging ik naar mijn favoriete bakblog, Zoet en Verleidelijk en dubbel hoera want daar kwam ik deze heerlijk taart tegen. Voor een stevige vulling heb ik klop fix toegevoegd en voor iets meer volume (mijn springvormen zijn allemaal Ø 26 cm) een extra reep witte chocolade.
Ivm met het opstijven heb ik de taart de avond van te voren gemaakt en vlak voordat de visite kwam de witte chocolade erover geraspt en de speculaaskruimels aan de zijkanten.
De taart was een groot succes!

 

Speculaas witte chocolade taart

65 gram boter
150 + 75 gram speculaasjes
1 blaadje gelatine
250 + 150 gram witte chocolade
35 mililiter water
70 gram kristalsuiker
500 mililiter slagroom
2 zakjes klop fix
3 eierdooiers

Leg een vel bakpapier op een groot plat bord.
Plaats hierop de taartring.
Bekleed de binnenkant van de taartring met repen bakpapier.
Plak het papier met wat boter vast aan de ring.
Vermaal 150 gram speculaas fijn met een hakmachine of vijzel.
Smelt de boter en meng deze met de gemalen speculaas.
Verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
Zet de bodem in de koelkast.
Week het blaadje gelatine in koud water.
Smelt 250 gram witte chocolade au bain-marie of in de magnetron op laag watt. 
Laat het iets afkoelen.
Kook ondertussen het water in een steelpan en voeg de suiker toe.
Blijf roeren tot de suiker opgelost is.
Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
Knijp het blaadje gelatine uit en voeg toe aan het hete suikerwater.
Klop de slagroom met de klop fix bijna stijf.
Doe een beetje slagroom bij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng goed.
Kluts de eierdooiers met een vork door elkaar en get het afgekoelde suikerwater over de eierdooiers en meng dit goed door elkaar.
Spatel de eierdooiers door het slagroom-chocolademengsel.
Voeg nu de rest van de slagroom toe.
Meng goed maar rustig door elkaar met een spatel tot je een homogeen mengsel gekregen hebt.
Giet het mengsel op de speculaasbodem en laat de taart minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast.
Verwijder de ring en trek daarna voorzichtig het bakpapier los.
Vermaal de rest van de speculaasjes fijn en druk de fijne kruimels tegen de zijkant van de taart.
Schaaf de rest van de witte witte chocolade en strooi deze over de taart.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook