Tulband met pecannoten en ahornsiroop

July 19 , 2015 by: Sandra - in Bakken

Tulband - sandrakookt.nl
Zoet en verleidelijk

Voor de foodblogswap deze maand kreeg ik het blog Zoet en Verleidelijk toegewezen. Wat een geluk! Zoveel lekkere, zoete recepten
om uit te kiezen en ook erg mooie foto’s. Ik heb volgens mij wel een uur rond gekeken en zal zeker vaker dit zoete blog bezoeken.
Aangezien ik net vorige week een leuke tulbandvorm in Frankrijk gekocht had heb ik gekozen om de tulband met een vulling met pecannoten en ahornsiroop te maken. Het enige lastige is dat een van de “regels” van het foodblog swappen is dat je minstens 1 ingredient vervangt. Bakken neem ik graag precies en volgens mij is Tessa erg goed in wat ze bakt dus aan haar recept wil ik liever niet sleutelen. Toevoegen leek me een optie, een laagje chocolade erover heen wanneer de tulband uit de oven was. Tijdens het bakken kwam ik er echter achter dat ik geen “gewone” suiker meer in huis had dus dan maar palmsuiker gebruiken. De smaak van de cake was top – geniale combi de vulling van pecannoten en ahornsiroop – dus het (onbewust) vervangen van een ingredient was gelukt!

 

Tulband met pecannoten en ahornsiroop
Recept voor 12 stukjes:

75 + 300 gram bloem
30 + 125 gram boter
1 theelepel kaneel
150 gram pecannoten (of walnoten)
125 mililiter ahornsiroop
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel dubbelkoolzure soda (baking soda)
150 gram palmsuiker (of kristalsuiker)
2 eieren
250 mililiter crème fraîche
olie/ bakspray om de vorm in te vetten

Extra nodig: Tulbandvorm

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de tulbandvorm alvast in met een neutrale olie (of gebruik bakspray).
Hak de pecannoten grof met een mes of in een hakmachine.
Meng 75 gram bloem en 30 gram boter met je vingertoppen tot je een crumble deegje hebt.
Meng er dan met een vork de kaneel, gehakte noten en ahornsiroop door, zodat je een kleverig en klonterig mengsel krijgt, dit wordt de vulling van de cake.
Zet de vulling even opzij.
Zeef 300 gram bloem, het bakpoeder en de dubbelkoolzure soda boven een kom.
Roer in een andere kom 125 gram boter en de suiker romig met een mixer.
Meng er nu 1 eetlepel van het bloemmengsel door, dan 1 ei, dan nog 1 eetlepel van het bloemmengsel, gevolgd door het tweede ei. Voeg er nu, steeds mengend de rest van het bloemmengsel aan toe en ten slotte de crème fraîche.
Je hebt nu een redeljik stevig beslag.
Schep iets meer dan de helft van het beslag in de tulbandvorm.
Smeer het beslag een beetje omhoog langs de buitenrand en om de opening in het midden in de vorm, zodat je een rand creëert.
Schep nu de vulling in de holte in het beslag en bedek de vulling dan met de rest van het beslag.
Strijk de bovenkant glad en zet de vorm ongeveer 50 minuten in de oven.
Kijk na 40 minuten met een sateeprikker of de cake gaar is door een sateeprikker in de cake te steken, wanneer deze er schoon uit komt is de cake gaar wanneer er nog cake aan de sateeprikker blijft steken, bak de tulband dan nog ongeveer 10 minuten langer.
Laat de tulband, buiten de oven, in de vorm afkoelen op een rooster en los de tulband daarna op het rooster.
Bestuif de tulband wanneer hij volledig is afgekoeld rijkelijk met poedersuiker

Tip van Zoet en Verleidelijk: Je kunt de tulband twee dagen van tevoren bakken. Wikkel hem strak in plasticfolie en bewaar hem in een luchtdichte verpakking. Bestuif hem pas vlak voor het serveren met poedersuiker. Je kunt de tulband ook strak in een dubbele laag plasticfolie en een laag aluminiumfolie wikkelen en hem dan tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat hem in 24 uur bij kamertemperatuur ontdooien en bestuif hem vlak voor het serveren met poedersuiker.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe