Soesjes/profiteroles

April 25 , 2015 by: Sandra - in Bakken

Slagroomsoesjes - sandrakookt.nl
Bakken voor de Koning?

Koningsdag is op maandag en aangezien ik graag op zondag de keuken in duik om te bakken, heb ik deze heerlijke, luchtige soesen gebakken en versiert met een oranje en rood wit blauw laagje. Het resultaat verraste me positief. Het is namelijk helemaal niet veel werk om (het beslag) te maken voor deze luchtige heerlijke soezen – behalve een beetje spierpijn van het roeren van de eieren door het deeg – en de smaak is top!
Het recept komt uit het kookboek: “De Franse keuken”.

 

 

Slagroomsoesjes/ profitoeoles
Recept voor ongeveer 24 stuks:

175 mililiter water 
85 gram boter
110 gram bloem
Snufje zout
Klein snufje nootmuskaat
3 eieren
Slagroom (vers is het lekkerste)

Eventueel ter vesiering:
100 gram witte chocolade
Gekleurde strooisels

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bloem, het zout en de nootmuskaat in een kom.
Doe het water in een pan en voeg de boter in blokjes toe.
Breng het water met de boter aan de kook en neem dan de pan van het vuur.
Voeg nu de bloem (in een keer) toe roer alles 1 minuut goed door elkaar met een houten lepel, tot je een glad beskag krijgt dat loslaat van de zijkanten van de pan.
Zet de pan terug op het fornuis, op laag vuur en meng het deeg nog 2 minuten lang door elkaar op het vuur.
Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en voeg een  ei toe.
Meng het goed met de houten lepel door het mengsel.
Het deeg wordt eerst wat “waterig” gewoon blijven doorroeren tot het weer een glad deeg is.
Voeg dan het tweede ei toe en roer weer goed door tot er een glad beslag is.
Voeg nu het derde ei toe en meng weer goed door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg in kleine bergjes hierop (ik heb het met twee lepels gedaan) houdt wat ruimte tussen de soesjes, het deeg zet nog iets uit.
Zet de soesjes in de oven en bak ze in 20-25 minuten bruin.
Haal uit de oven en laat goed afkoelen.
Klop wanneer de soesjes afkoelen de slagroom stijf met suiker.
Maak een inkeping in de onderkant (met een keukenschaar) en spuit hierin de slagroom.

Versieren kan met gesmolten chocolade en strooisels maar dat is natuurlijk niet nodig. 

 Slagroomsoesjes - sandrakookt.nl

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook