Kruidkoek (gezond)

April 14 , 2015 by: Sandra - in Bakken

Kruidkoek - sandrakookt.nl
Spring is in the air

Zo fijn dat het zonnetje zich elke dag wat meer laat zien en de vooruitzichten zijn ook goed. Afgelopen weekend hebben wij voor de kinderen een trampoline gekocht, kunnen zij lekker buiten hun energie kwijt, terwijl Eva lekker buiten ligt te slapen in haar wandelwagen en ik? Ik kan heerlijk in het zonnetje zitten met een kopje koffie en een plakje van deze heerlijke kruidkoek. En het fijne is dat deze kruidkoek zo veel gezonder is dan de kruidkoek uit de supermarkt (die toch al snel voor 40% uit suiker bestaat).
Gezonder bakken is voor mij een kwestie van het vervangen van suiker door natuurlijke zoetstoffen (honing, banaan, agave siroop, dadels, palmsuiker), witte bloem vervangen door een gezondere variant (havermout, tarwemeel, speltmeel, amandelmeel) maar vooral HOMEMADE en geen zakjes of pakjes – daarmee vermijd je al heel veel suiker, zout etc.
Na 3 pogingen puzzelen met de ingredienten en verhoudingen (ik heb varianten met banaan, kokosboter en met meer en minder suiker gemaakt) is onderstaand het recept dat ik iedereen kan aanraden om te maken.
Deze kruidkoek is kruidig, smeuig en minstens zo lekker als de kruidkoek van de supermarkt.  

 

 

 

Kruidkoek
Recept voor 1 kruidkoek:

300 gram (volkoren) speltmeel/ amandelmeel of tarwemeel
2 theelepels bakpoeder of (wijnsteenzuur bakpoeder)
3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
1 eetlepel kaneel
60 gram (palm of kokosbloesem)suiker
Snufje zout
200 mililiter (plantaardige bijvoorbeeld amandel) melk
50 gram (kokos) boter
50 gram honing
2 eetlepels agave siroop (of appelstroop)
3 eieren (1 ei + 2 eiwit)

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de droge ingredienten (meel, bakpoeder, koekkruiden, kaneel, zout en suiker) in een kom en meng goed door elkaar.
Smelt de kokosboter (indien nodig) kort in een pannetje op het vuur en voeg hier de honing en agave siroop aan toe.
Voeg dit toe aan de droge ingredienten en voeg nu ook de melk en de eieren (1 ei en 2 eiwitten) toe en meng dit tot een mooi (plakkerig) beslag.
Schep het beslag in een (ingevette of siliconen) cakevorm en bak de kruidkoek in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar.
Je kunt controleren of de cake gaar is door er een sateeprikker in te steken.
Wanneer er nog zacht deeg aan de prikker zit moet de cake nog een paar minuten langer in de oven.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook