Salted caramel cupcake

February 03 , 2015 by: Sandra - in Bakken

sandrakookt.nl - karamel cupcake
Bake en relax!

In onze boekenkast staan enkele erg mooie kookboeken en deze worden alleen maar aangevuld… eruit koken, dat doe ik zelden! Dat is natuurlijk erg zonde! Tijd voor een challenge! Nu mijn zwangerschapsverlof is ingegaan heb ik meer tijd en me voorgenomen om minimaal een keer per week een recept uit een van mijn kookboeken te koken. En ik begin gelijk goed met deze overheerlijke karamel cupcakes! Het recept komt uit het koekboek Rudolph’s cupcakes – bake en relax. De foto’s van de verschillende cupcakes zijn om te watertanden. Ik ga dit boek binnenkort zeker nog een keer openslaan. #verlofchallenge

 

 

Cupcake met karamel en vanillecreme
Recept voor 12 cupcakes

 

Cupcakes:
200 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
220 gram suiker
Mespunt zout
1 ei
180 mililiter melk
60 mililiter zonnebloemolie
1 eetlepel vanille-extract
Topping:
250 gram boter
60 gram poedersuiker
250 gram banketbakkersroom (Dr. Oetker)
Karamel:
150 gram suiker
100 mililiter slagroom
75 gram boter
Mespunt zeezout
Garnering:
100 gram karamel fudge (blokjes) 
50 gram melkchocolade
Zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de boter voor de topping alvast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Zeef de bloem en de bakpoeder en meng de suiker en zout erdoor.
Mix in een andere kom het ei met de melk, zonnebloemolie en de vanille extract. 
Voeg de mengsels bij elkaar en mix ze op een lage stand tot een glad beslag.
Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand.
Schep het beslag (met een ijsbolletjestang of twee lepels) in 12 cupcakevormpjes, vul de vormpjes voor driekwart.
Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar en laat ze buiten de oven afkoelen.
Maak ondertussen de vanillecreme: Bereid de banketbakkersroom zoals op de verpakking staat aangegeven.
Doe de boter met de poedersuiker in een kom en mix ongeveer 10 minuten zodat deze mooi romig wordt. 
Voeg dan geleidelijk de banketbakkersroom aan de boter toe totdat alles goed vermengd is.
Maak nu de karamel: laat een pan met dikke bodem warm worden en strooi er een laagje suiker in zodat de bodem bedekt is.
Zodra de suiker begint te smelten voeg je geleidelijk meer suiker toe. Gebruik geen spatel of lepel maar draai af en toe met de pan. Let op dat de suiker niet verbrandt.
Verwarm ondertussen in een andere pan de slagroom.
Giet de kokende room over de karamel – dit gaat even bruisen/ rijsen – laat het karamel mengsel ongeeer 1 minuut koken todat de suiker goed is opgelost.
Neem de pan van het vuur en laat kost afkoelen (1 minuuut).
Snij de boter in stukjes en voeg deze samen met het zeezout toe aan de karemel, meng dit tot de boter is opgelost.
Afgedekt in de koelkast is de karamel een week houdbaar.
Maak nu de cupcakes af.
Snij de karamelfudges in kleinere blokjes.
Doe de vanillecreme in een spuitzak en spuit de crème in een dubbele ring op de cupcakes. 
Vul het midden op met de romige karamel.
Garneer de cupcakes met de karamelfudge blokjes en gesmolten/ geraspte melkchocolade.
Bestrooi de cupakes met een beetje zeezout.

 sandrakookt.nl - karamel cupcake

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook