Karameltaart

January 30 , 2017 by: Sandra - in Bakken, Dessert

Karameltaart
Karamelitas – hoera 36 jaar (en dat blijf ik de komende 4 jaren)

Wanneer je mag foodblogswappen (van een ander blog koken met een twist) in de maand dat je jarig bent kan het niet anders dan taart worden! Deze maand kreeg ik het blog Lovemyfood toegewezen, ik volg Marianne al langer op instagram en vind haar recepten er altijd erg lekker uitzien. De keuze aan hoofdgerechten is groot, maar zoals gezegd ik koos uit de categorie desserts, koek, gebak. En wel karamelitas oftewel karameltaart. Het origineel is me zout (salted karamel) maar dat heb ik achterwege gelaten.
Binnen 24 uren had ik het recept al 2 keer gemaakt, een groot succes dus. De eerste keer aten we het als dessert tijdens mijn “verjaardag diner”, heerlijk een punt taart met een bolletje pecannoten-karamel ijs.
En ik heb het ook gemaakt om te trakteren op kantoor samen met de overheerlijke Oreo Chocolade Brownie.

Karamelitas

Karameltaart/ karamelitas
Recept voor 1 taart:
Tijd om te maken 20 minuten + 30 minuten oventijd

180 gram boter
215 gram bloem
90 gram havermout
125 gram bruine suiker
1 theelepel bakpoeder
120 milliliter slagroom
200 gram fudge  (= 1 zak Lonka fudge)
80 gram pure chocolade
50 gram pistachenootjes 

Verwarm de oven voor op 180 graden
Bekleed een (kleine) springvorm met bakpapier.
Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje of in de magnetron.
Meng in een kom de bloem, havermout, suiker en bakpoeder door elkaar.
Schenk de gesmolten boter erbij en meng nogmaals goed door elkaar
Verdeel het deeg in tweeën en gebruik de helft van het deeg om de bodem van de taart te bedekken (de
zijkanten blijven “leeg”.
Bak de bodem 10 minuten in de oven.
Verwarm intussen de room met de karamelsnoepjes in een pannetje op laag vuur en roer tot een gladde karamelsaus.
Hak de chocolade en pistachenootjes grof
Haal de taart uit de oven en verdeel de chocolade en pistachenootjes over de voorgebakken bodem.
Schenk de warme karamelsaus erover.
Verkruimel de andere helft van het deeg tussen je vingers en verdeel over de taart.
Bak de taart nog 20 minuten in de oven.
Laat de taart afkoelen (de karamel is nog erg heet) voor je hem aansnijdt.

3 Comments

  • Ziet er heerlijk uit, Sandra!
    Het is al even gelden dat ik voor het laatst karamelitas maakte, maar nu krijg ik er weer helemaal trek in. 🙂

  • Oh, en natuurlijk nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! 🙂 🙂

  • Ohh! Dat ziet er goed uit! Heb echt zin om dat te gaan maken.

Voeg een reactie toe


Facebook