Kerstbrood – spelt

December 22 , 2014 by: Sandra - in Ontbijt

Kerstbrood, spelt - sandrakookt.nl
Kerstontbijt

Heerlijk twee weken vakantie. Lekker rustig aan en in de pyjama ontbijten. Wat de kinderen betreft eten we elke ochtend op de bank met de tv aan, lekker rustig wakker worden. Maar op deze kerstochtend vind ik aan tafel toch wat gezellig. Dit recept was eigenlijk een beetje een “probeersel” dat klinkt niet echt aantrekkelijk, dat begrijp ik, maar wanneer ik zeg dat het een geslaagd en erg lekker “probeersel” was, klinkt het al een stuk leuker, toch?
Warm uit de oven met een laagje boter…
Het kost wel even wat tijd, doordat het deeg twee keren moet rijzen voor het beste resultaat.

 
Kerstbrood van speltbloem

500 gram speltbloem
200 mililiter lauwwarme melk
7 gram gist
50 gram suiker (of palm- of kokosbloesemsuiker)
150 gram rozijnen
150 gram boter
1 ei
100 gram hazelnoten
Zout

Zeef het speltbloem boven, verwarm de melk kort in de magnetron en voeg dit samen met het gist en 2 eetlepels suiker aan de bloem toe.
Meng/ kneed goed door elkaar tot een deeg.
Voeg als het deeg te nat is wat extra bloem toe of als het te droog is wat melk.
Maak een theedoek vochtig en leg deze over het deeg zodat het kan rijzen.
Zet het deeg 30 minuten op een warme plek.
Hak ondertussen de noten grof.
En haal de boter alvast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Wel ook alvast de rozijnen in warm water en laat ze na ongeveer 10 minuten wellen uitlekken.
Voeg na het 30 minuten rijzen de rest van de suiker, een snufje zout, boter en het ei toe aan het deeg.
Kneed tot een mooi glad deeg en meng dan de noten en de rozijnen erdoor.
Doe het deeg in een ingevet bakblik en laat het weer rijzen – ongeveer 45 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het kerstbrood gaar en bruin in 30 minuten.
Let op, verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 175 graden.

 
Dit vind je misschien ook leuk:

Cruesli

Baked oats

Kwark met mulberries

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook