Pompoensoep met platbrood

October 24 , 2015 by: Sandra - in Lunchgerecht, Voorgerecht

Pompoensoep - sandrakookt.nl
Bijna net zo lekker als thuis

Voor de foodblogswap van oktober kreeg ik het blog: Bijnanetzolekkeralsthuis toegewezen. Ik had de naam al vaker voorbij zien komen en dacht dat het blog van  “Anet” was: Bij Anet zo lekker als thuis, het is echter het blog van Johanneke. Ik moest wel om mijzelf lachen toen ik erachter kwam – sorry Johanneke. En de reden waarom haar blog zo heet is veel leuker, je leest het hier: bijnanetzolekkeralsthuis
Het blog is in 2009 opgestart en heeft gelukkig een goede receptenindex want er staan namelijk meer dan 1,200 (lekkere) recepten op! Kiezen was dan ook lastig maar een pompoensoep recept ontbrak nog op mijn blog!

Pompoensoep
Aangezien de klok dit weekend een uur terug ging, had ik een uur extra op zondag (want ja met 3 kleine kinderen betekend het niet een uur extra slapen). Ik heb dit uur gebruikt om de pompoen in de oven voor te laten garen zodat de schil lekker zacht wordt, pompoenpitjes te roosteren en het deeg van het platbrood met de kinderen te maken (lees 5 minuten deeg maken, 10 minuten deeg proeven en 20 minuten de keuken weer opruimen).
Met de keuze uit zoveel recepten heb ik voor twee recepten gekozen, pompoensoep met erbij een lekker en snel platbrood waar ik wat pompoen aan toe heb gevoegd.
Wij hebben gesmuld, net zo lekker als thuis!

Pompoensoep
Recept voor 4 personen
Tijd om de soep te maken, 30 minuten oven tijd + 20 minuten1 oranje pompoen
1 ui
1 kleine rode peper
2 theelepels kurkuma
2 theelepels gemberpoeder
1 liter groentebouillonOptioneel:
Creme fraiche of Griekse yoghurt
Pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de pompoen en zet ‘m in zijn geheel 30 minuten in de oven.
De pompoen wordt dan zacht en dat snijdt een stuk makkelijker.
Snipper de ui en snij de rode peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snij in dunne ringetjes.
Snij de pompoen in tweeën en verwijder de pitten, snij daarna de pompoen in stukken.
Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de ui en peper enkele minuten op laag vuur.
Voeg dan de kurkuma en gember toe en bak nog even kort mee.
Voeg dan de pompoen toe – houd eventueel 75 gram achter om te pureren en door het platbrood te mengen.
Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat de soep minstens 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer.
En breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
Doe vlak voor het serveren een eetlepel creme fraiche of Griekse yoghurt in de kommen soep en bestrooi met (geroosterde) pompoenpitten.

Plat brood:
Recept voor 4 broodjes:

175 gram volle of Griekse yoghurt
75 gram pompoenpuree (of 75 gram extra yoghurt)
300 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel bakpoeder
Olijfolie

Ook lekker met een eetlepel kruiden erdoor ipv pompoen bijvoorbeeld  za’atar, Italiaanse kruiden of knoflook en gember.

Meng de yoghurt, pompoenpuree (of kruiden), meel en bakpoeder met een mixer met deeghaken tot een deeg.
Laat het deeg even rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 4 stukken.
Bestrooi je werkbank met meel en rol de stukken deeg, op het meel, uit tot circkels (of ovalen) van ongeveer 1 centimeter dik.
Verhit een grilpan tot deze goed heet is.
Bestrijk de broden met ofijolie en bak ze ongeveer twee minuut in de grillpan.
Draai de broden om en bak de andere kant.

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook