Panzanella

May 20 , 2014 by: Sandra - in Lunchgerecht

panzanella
Zonnige groet uit smakelijk Italië!
Gastblog van Marieke van mangiAcasa

Al voor het vijfde jaar op rij heb ik het geluk om, samen met mijn man, de hele zomer in Toscane door te mogen brengen waar we op de mooiste plekken komen om te koken voor Nederlandse vakantiegangers. Wat ons het meest aanspreekt hier in Italië is dat eten zo’n belangrijk deel van de cultuur uitmaakt. Iedereen praat erover, iedereen heeft er een mening over en iedereen is ervan overtuigd dat hij of zij hét beste recept voor dit of dat heeft!
Gedurende deze periode wonen we in een klein dorpje iets ten noorden van Siena. Toen we hier het eerste jaar de omgeving wat beter probeerden te leren kennen (wat is een betere plek om dat te doen dan in de plaatselijke bar…?) en aan onze nieuwe
dorpsgenoten uitlegden dat we hier kwamen om te koken werden we overstelpt met
recepten, huisgemaakte gerechten en zelfgestookte likeuren.
En wat schetste onze verbazing, zelfs tijdens onze lessen in de Italiaanse taal werd er een ochtend uitgetrokken om ons kennis te laten maken met de traditionele Toscaanse keuken. Een les waar we erg van genoten en waar we het volgende, typisch Toscaanse, recept hebben leren maken.

 


Panzanella

Recept voor 4 personen:

Panzanella is een typisch Toscaanse broodsalade. Het is de traditionele manier om oud brood te verwerken met de eenvoudige en verse producten waar vroeger de arme Toscaanse boerenbevolking over beschikte. De salade is simpel te maken maar het is des te belangrijker om goede, rijpe ingrediënten te gebruiken. Panzanella is heerlijk als (zomers) lunchgerecht of als sidedish bij de barbecue.

4 sneeën oud brood (bijv. ciabatta), het is belangrijk dat het brood goed uitgedroogd is
100 mililiter melk
2 rijpe tomaten
½ komkommer, geschild en zonder zaadjes
1 kleine rode ui (in Italië zouden ze zeggen dat het noodzakelijk is dat dit een rode ui uit Tropea is waar immers de beste rode uien vandaan komen! Maar van de AH mag natuurlijk ook…)
Een handje basilicumblaadjes
Witte wijnazijn, olijfolie, peper en zout naar smaak

Snijd, indien nodig, de korst van het brood en snijd of scheur deze in grove stukken (2 bij 2 cm). Week het brood kort in de melk en knijp het uit (het brood moet zacht worden maar niet “papperig”) en verkruimel dit een beetje in een kom.
Snijd de tomaten en komkommer in blokjes. Doe dit bij het brood in de kom.
Snijd de ui in dunne halve ringen en voeg toe.
Besprenkel de salade met flink wat azijn, olijfolie, zout en peper naar smaak, hussel goed door elkaar.
Meng als laatste de in stukken gescheurde basilicumblaadjes erdoor.

Je kunt deze salade gemakkelijk een aantal uren van te voren maken, de smaken trekken er dan extra goed in, wel tot vlak voor het opdienen in de koelkast bewaren!
Toen wij dit recept voor het eerst tijdens onze cursus Italiaans maakten hebben we in verschillende stadia gedacht “wat moet dit worden” of “dit kan nooit lekker zijn”. Maar toen we zover waren dat we de salade mochten proeven waren we verkocht! De eenvoudige smaken vullen elkaar zo goed aan dat deze salade één van onze favorieten is geworden! Eerlijkheid gebied te zeggen dat de traditionele versie van de Panzanella misschien niet zo makkelijk mooi te presenteren is. Maar ja, Italianen houden nu eenmaal graag vast aan traditie en de manier waarop “la mamma” de dingen maakte. Van “nieuwerwetse toevoegingen” moeten ze vaak niets hebben. Maar wil je de salade naar een hoger plan tillen dan zijn de volgende tips de moeite waard!

Nog lekkerder maken:
– Paprika, mozarella,olijven, ansjovis en/of kappertjes zijn een heerlijke toevoeging
– Gebruik rode en gele kerstomaatjes om de salade meer kleur te geven
– Bestrooi de salade voor het opdienen met wat geroosterde pijnboompitten
– Wil je iets meer bite in de salade gebruik dan één snee van het brood om er knapperige croutons van te maken:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het brood in blokjes van 1 bij 1 cm.
Pers een teentje knoflook en meng dit met 2 eetlepels olijfolie. Giet dit mengsel over
het brood en meng goed. Spreid uit op een ovenschaal en bestrooi met zout. Bak
de croutons 15-20 minuten in de oven totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Buon appetito! Eet smakelijk!

Marieke Jonasse
Meer weten over ons kookavontuur in Italië? Neem eens kijkje op onze website www.etenintoscane.nl

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook