Speltkoekjes

December 14 , 2013 by: Sandra - in Koken met kinderen

speltbloem
Spelt en stevia – erg 2013

Mama, gaan we vandaag koekjes bakken, alsjebliiieeeeffffttttt?
Speltbloem stond al een paar weken bij ons in de kast. Gekocht tijdens een bezoek aan de biologische winkel, ik was het al meerdere keren tegen gekomen in recepten, met daarbij de opmerking dat het heel gezond is, ik citeer: “veel bijzondere eigenschappen heeft die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is misschien wel de ‘bio-beschikbaarheid’. Dat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam”.
De vraag van mijn dochter was een goede gelegenheid om een koekjesrecept met speltbloem op internet op te zoeken. Na wat zoeken kwam ik onderstaand koekjesrecept tegen, ik heb een eitje toegevoegd omdat ik het anders een wat droog deeg vond worden. Na het bakken is mijn conclusie dat een handje rozijnen of wat honing ook een goede aanvulling was geweest, de koekjes waren namelijk wat saai. De suiker heb ik vervangen door 2 schepjes stevia, een prima alternatief voor suiker tijdens het bakken, wat mij betreft.

 

 

 


Speltkoekjes

Recept voor 10 koekjes:

200 gram volkorenspeltmeel
75 gram rietsuiker (of palmsuiker of stevia)
100 gram roomboter
1 ei

Optioneel: noten, gedroogd fruit (rozijnen, gojibessen oid) of kokos

Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het deeg tot een stevige bal.
Maak van het deeg een bal en wikkel dit in verhoudfolie.
Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verdeel wat meel over de werkbank/ tafel en rol hierover het deeg uit 0,5 – 1 cm dikte.
Steek hier met vormpjes koekjes uit of maak rondjes oid, leg ze op een bakblik (bekleed met bakpapier) en bak de koekjes bruin in 15 minuten in de oven.
Als je de koekjes (ook) te saai vind voeg dan eens gehakte noten, okos, rozijnen of ander gedroogd fruit toe.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook