Pepernoten – gezond

November 29 , 2014 by: Sandra - in Koken met kinderen

Pepernoten, gezond - www.sandrakookt.nl
Kijk mama sinterklaas!!!

Wij wonen schuin tegenover een kostuumverhuurbedrijf en vanaf eind november is het een komen en gaan van sinterklaas en zijn pieten. Vanochtend hebben we er voor de lunch al 10 gezien. Een 4- en 2-jarige zijn (gelukkig) niet verbaasd over de grote hoeveelheden sinterklazen in de straat, maar volgend jaar moeten we denk ik wel met een goed verhaal komen (pepernoten depot/ pakjeshuis, alle suggesties zijn welkom). Met dank aan alle pieten blijven wij in ieder geval goed in de sinterklaassfeer, dus ook vandaag gaat de oven aan en worden er pepernoten gebakken. Ik wilde toch een “gezond” alternatief proberen, als een soort experiment, en na het bakken was ik blij verrast, de pepernoten smaakten verrassend goed.

Pepernoten, gezond
Recept voor ongeveer 50 pepernoten:

120 gram speltmeel
80 gram amandelmeel
60 gram palmsuiker (of andere suiker vervanger zoals kokosbloesemsuiker)
10 gram speculaaskruiden
5 eetlepels kokosolie – geurloos
3 eetlepels melk (kan ook amandel- of sojamelk)
Snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe het meel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden in een kop en meng het even door elkaar.
Als je “harde” kokosolie gebruik smelt deze dan langzaam in een pannetje op het vuur en laat even afkoelen.
Voeg de kokosolie toe aan het meel.
Nu wordt het leuk: kneed de boter erdoor met je handen/handjes en maak er een deeg/ beslag van.
Voeg nu lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt, voorkom dat het te nat wordt, als die gebeurt kun je wat spelt- of amandelmeel toevoegen.
Bekleed nu een bakplaat met bakpapier.
Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat, laat wel wat ruimte tussen de pepernoten want ze worden tijdens het bakken wat groter.
Bak de pepernoten in de oven in 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
De pepernoten zullen eerst nog even zacht zijn, maar zodra ze afgekoeld zijn zullen ze lekker krokant worden.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook