Pepernoten

November 29 , 2014 by: Sandra - in Bakken, Koken met kinderen

pepernoten
Pepernoten bakken

Ik betrapte me erop dat ik de zoekterm: gezonde pepernoten in google invoerde, november en december zijn maanden vol met suikergoed, chocoloade etc, maar amandelpepernoten of havermoutpepernoten, ik werd er niet echt warm van. Ik ga nog even nadenken over alternatieven want een pepernoot is super lekker, maar bestaat wel uit veel suiker en boter, maar dat moet natuurlijk wel een keer kunnen. Gezellig samen met de kinderen en ons nichtje hebben we pepernoten gemaakt en lekker van het deeg gesnoept tijdens het rollen van de pepernoten.
En of dit pepernoten of kruidnoten zijn, die discussie waag ik me niet aan, ze zijn vooral erg lekker en leuk om samen te maken :-).

pepernoten bakken - sandrakookt.nl
Pepernoten
Recept voor ongeveer 50 pepernoten
Tijd om te maken 20-30 minuten:150 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
Of ipv bakmeel 250 gram bloem + 1/2 eetlepel bakpoeder
Snufje zout
4 eetlepels melkVerwarm de oven voor op 160 graden.
Doe het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden in een kop en meng het even door elkaar.
Nu wordt het leuk: kneed de boter erdoor met je handen/handjes en maak er een deeg/ beslag van.
Voeg nu lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt, voorkom dat het te nat wordt, als die gebeurt kun je wat bakmeel of bloem toevoegen.
Bekleed nu een bakplaat met bakpapier.
Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat, laat wel wat ruimte tussen de pepernoten want ze worden tijdens het bakken wat groter.
Bak de pepernoten in de oven in 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
Smullen maar!

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook