Risotto met asperges en zalm

February 21 , 2014 by: Sandra - in Hoofdgerecht

Risotto met asperges en zalm - sandrakookt.nl
I love to cook with wine, sometimes I even put it in the food

Koken met wijn (in een glas) of ook erg lekker in het gerecht!
Een klassiek recept met wijn: risotto. Deze keer eten wij risotto met groene asperges en zalm. Erg lag zo’n mooi stuk zalm bij de visboer dat ik het avondeten erop aangepast heb. Ik heb een keer een soort gelijk gerecht gegeten bij een vriendin, maar daar kon ik het recept niet van weer vinden – het was iets met pesto – binnenkort maar even het recept vragen, want al weet ik het recept niet meer ik weet wel dat ik het heerlijk vond – onderstaande variant is ook lekker, maar je kunt nooit genoeg goede risotto recepten hebben (of schoenen, maar dat is een ander verhaal).

Koken met wijn, wanneer er kleine kinderen mee-eten? De hoeveelheid wijn in het
gerecht gedeeld door 4 personen is per persoon niet veel en tijdens het koken
verdamd er ook nog veel, ik heb er geen moeite mee, onze kinderen liepen na het eten in ieder geval nog gewoon recht lijnen.



Risotto met groene asperges en zalm

Recept voor 4 personen:

600 gram zalm (of 300 gram gerookte zalm)
250 gram groene asperges
2 sjalotjes
40 gram boter
300 gram risottorijst
1 deciliter witte wijn
8 deciliter warme groentebouillon
75 gram (geraspte) Parmezaanse kaas

Haal de zalm uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen.
Snij van de groene asperges het onderste stukje af en schil de dikkere asperges, dit is niet perse nodig maar ik vind de dikkere toch wat houterig smaken.
Snipper de sjalotjes.
Verhit de boter in een ruime koekenpan en fruit de sjalotjes.
Bak de risottorijst omscheppend op niet te hoog vuur mee, als de korrels glanzen voeg  je de wijn toe, blijf roeren tot deze door de rijst is opgenomen.
Risotto goed bereiden is een kunst op zich, ik probeer roeren met een spatel zoveel mogelijk te vermijden om het breken van de korrels te voorkomen, tip van Jonnie Boer: “roer” vooral de pan (bewegen van de pan).
Schenk de bouillon er in gedeelten bij en laat de rijst in ongeveer 20 minuten gaar worden.
Voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige door de rijst is opgenomen en zet het vuur niet te hoog.
Na 10 minuten kun je de groene asperges toevoegen aan de risotto zodat deze langzaam meegaren met de risotto.
Dep de zalm droog met wat keukenpapier, bestrijk met olie en kruiden en bak of grill in 6-8 minuten gaar.
Gerookte zalm kan je op het einde toevoegen, snij de gerookte zalm in reepjes en roer deze door de risotto net voor het serveren.
Blijf ondertussen de risotto voorzichtig roeren.
Rasp de helft van de Parmezaanse kaas en roer deze door de risotto.
Voeg naar smaak peper toe.
Schaaf/rasp de rest van de kaas.
Schep de risotto op de borden en garneer met de kaasflinters.

 Risotto met asperges en zalm - sandrakookt.nl

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook