Kip – hele gevulde kip

January 03 , 2014 by: Sandra - in Hoofdgerecht

Hele kip - sandrakookt.nl

TurDuCken

Een Turkey gevuld met een Duck en deze weer gevuld met een Chicken. Een Amerikaanse college vertelde mij over dit gerecht wat gegeten wordt tijdens thanksgiving in Amerika. Deze 3 in 1 gaat mij wel een beetje ver.
Een gevulde hele (scharrel)kip daarentegen, heerlijk. Na een dappere poging de kip te snijden met een keukenmes kreeg ik spontaan een gevogelteschaar van mijn man – zeker een aanrader voor dit heerlijke hoofdgerecht.

 

Gevulde scharrelkip

Recept voor 4-6 personen:

1 hele (scharrel)kip (1 – 1,5 kilo)
2 sneetjes witbrood of een wit bolletje
50 mililiter melk
20 + 40 gram boter
125 gram gerookte spekblokjes
1 kleine zoetzure appel (bijv. elstar)
50 gram walnoten
2 theelepeles Italiaanse kruiden
1 ei
3 tenen knoflook
2 sjalotten
4 eetlepels olijfolie
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Je kunt de kip ook van te voren vullen en ‘s avond in de oven doen.
Je maakt de vulling als volgt:
Snij het brood in stukjes of pluk de inhoud uit een wit bolletje.
Week het brood (minimaal 2 minuten) in de melk, knijp het brood uit en doe het in een grote kom.
Verhit 20 gram boter in een pan en bak de spekjes 5 minuten in de boter, knijp de tenen knoflook erboven uit en bak even mee. 
Doe de spekblokjes, knoflook ent het bakvet bij het brood in de kom.
Snijd de appel zonder te schillen in kleine stukjes en voeg toe aan het brood en de spekjes.
Hak de walnoten in grove stukken en snipper de sjalotten.
Voeg deze samen met de Italiaanse kruiden, het ei, en de knoflook ook toe en meng door elkaar.
Voeg nog wat peper en zout toe en klaar is je vulling.
Dep de kip vanbinnen en vanbuiten droog met keukenpapier.
Vul de kip met het mengsel en bind de poten dicht tegen het lijf aan elkaar met keukentouw of een sateeprikker.
Wrijf de kip in met 2 eetlepels olie en bestrooi vervolgens royaal met peper en zout.
Leg de kip in een braadslee.
Smelt in een pan de rest van de boter en voeg de rest van de olie toe.
Schenk dit over de kip.
Plaats de braadslee met de kip in het midden van de oven.
Braad in 70-80 minuten gaar en bruin.
Bedruip de kip regelmatig met het braadvet en draai de kip na 45 minuten om.
Neem de kip uit de oven en bedruip nog een laatste maal met braadvet.
Dek af met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten voordat je de kip aansnijdt.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook