Vispakketjes

December 20 , 2013 by: Sandra - in Hoofdgerecht

zalmpakketjes gestoomd
De vergulde pollepel

Of het door onze hotelschool achtergrond komt, of door onze liefde voor de lekkere dingen in het leven, ik weet het niet, maar aan de basis van de vriendschappen met mijn “Leeuwarden- vrienden” staat eten (en drinken). Na onze studententijd is hieruit een -zonder-enige-vorm-van-regelmaat- kookclub onstaan. We hebben ons zelf tot de Vergulde pollelepel gedoopt, deze naam zal wel aan het einde van een avond vol lekker eten en wijn zijn bedacht, ik weet het niet meer.

Tijdens een van onze kooksessie hebben we deze heerlijk zalmpakketjes gemaakt. Je kunt de pakketjes van te voren klaar maken, wat ik ideaal vind want dan ben ik niet te lang van tafel en van het gezelschap aan tafel. Deze keer heb ik het zonder de vinaigrette geserveerd maar als hoofdgerecht met een beetje aardappelpuree.

 

Vispakketjes met warme olijven vinaigrette – met dank aan chef Joordens
Recept voor 6 personen:

400 gram schelvisfilets (diepvries)
1 grote prei
1 eetlepel boter of margarine
6 plakken gerookte zalm (ca. 150 gram)
12 zwarte olijven
1 sinaasappel
2 grote tomaten
3 ½ eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel citroensap
zout, peper

Je hebt voor dit recept een stoompan nodig.

Voorbereiden: (Kan één dag van tevoren).
Schelvisfilets in ca. 2 uur laten ontdooien. Prei wassen en schoonmaken. Onderste witte gedeelte in flinterdunne ringetjes snijden.
Bovenste groene gedeelte in de lengte in 12 reepjes van ca.3 mm breed snijden.
In een pan de boter smelten. Preiringetjes toevoegen en op zacht vuur in ca. 4 minuten gaar laten worden.
Breng in een andere pan water aan de kook en voeg hier de preireepjes aan toe en ongeveer 1 minuut tegen de kook aanhouden. Spoel de preirepejes in zeef onder koud stromend water af en leg ze op een keukenpapier om uit te lekken.
Schelvisfilets elk in 3 gelijke stukken snijden. Zes mooie plakjes zalm op aanrecht uitspreiden. Stukken schelvis er in het midden op leggen. Hierop 1 ruime eetlepel preiringetjes scheppen. Zalm erover vouwen. Met preilintje om lange kant en preilintje om korte kant pakketje dichtbinden. Uiteinden lintjes afknippen.
Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. 

(Kan halve dag van tevoren):
Olijven ontpitten. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Sinaasappel goed wassen. Met dunschiller kwart van sinaasappel schillen. Schil eerst in stukken van 5 cm lang snijden en vervolgens in ragfijne sliertjes snijden.
In pan met ruim water sinaasappelsliertjes aan de kook brengen. Zodra water goed
kookt, sliertjes in zeef afgieten. Onder koud stromend water afspoelen.
Rest van sinaasappel zo dik schillen dat vruchtvlees zichtbaar is. Boven kom partjes
tussen de vliesjes uit snijden. Opgevangen sap bewaren.
Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen. In vieren delen en pitjes verwijderen. Vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
In pannetje 3 eetlepels olie, citroensap, olijfstukjes, sinaasappelsliertjes, sinaasappelsap en tomaatblokjes doen. Tot gebruik afgedekt bewaren.

Bereiden:
Wij aten de vispakketjes met aardappeltjes in spekmantel  en groene groenten. De aardappeltjes heb ik voor ik de vis ging stomen in de oven gedaan en de groenten op het vuur gezet.
In het onderste gedeelte van de stoompan ca. 1 liter water aan de kook brengen.
Bovenste gedeelte van de stoompan licht invetten met rest van olie.
Zalmpakketjes in bovenste gedeelte leggen en op het onderste gedeelte van de
pan zetten. Met de deksel erop de pakketjes in ca. 8 minuten gaar stomen.
Intussen pannetje met olijven-vinaigrette op zacht vuur lauwwarm laten worden.
Af en toe roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

Zalmpakketjes op zes borden leggen. Saus erover verdelen. Garneren met sinaasappelpartjes. Direct opdienen.

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook