Sushi

July 23 , 2015 by: Sandra - in Hoofdgerecht

Sushi - sandrakookt.nl
SUSHI

SUSHI, hoofdletters verdient dit gerecht wat mij betreft, heerlijk, verse rauwe vis, gerookte zalm, komkommer, wasabi, soja saus, jammie, jammie, jammie.
Ik heb enkele jaren geleden met mijn vriendinnen een sushi-workshop gehad, leuk en vooral lekker. Leerzaam was het ook, al is alleen de tip van het water gebruiken (tegen plakken) blijven hangen. Sushi heeft enkelen maanden niet op het menu gestaan, aangezien een zwangerschap en rauwe vis niet de beste combi is, maar nu mag het weer!
Manlief heeft zijn hand/ onderarm in het verband (hij is geopereerd aan zijn pols) dus met een hand/ stokjes eten kwam erg goed uit – morgen snij ik zijn vlees wel voor hem.
Ook de oudste twee probeerden enthousiast met stokjes te eten, fantastisch vonden ze het, al ging het nog niet helemaal goed, eraan prikken lukte wel.

 

Sushi

Recept voor 4 personen/ 10 rollen:

500 gram sushi rijst
Rijstazijn (sushi azijn)
5 vellen nori
Wasabi (poeder)
Soya saus

Vulling naar smaak, ik gebruikte:
Gerookte zalm
Verse tonijn
Surimi sticks
Avocado
2 Eieren
Komkommer
1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Ook lekker:
Bosui in kleine ringetjes
Garnalen
Paling

Verder nodig:
Bamboematje

Kook de rijst zoals op de verpakking staat (goed enkele keren afspoelen onder koud stromend water voor je de rijst gaat koken).
Laat de rijst afkoelen en voeg dan een scheutje rijstazijn toe en roer de rijst goed door.
Bereid nu de verschillende vullingen voor.
Breek de eieren boven een kommetje en kluts ze met een vork goed door elkaar.
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en giet het eimengsel in de pan, bak het ei aan twee kanten bruin.
Snij het gebakken ei in reepjes van ongeveer 0,5 centimeter.
Snij ook de zalm en tonijn in reepjes van 0,5 centimer.
Verwijder de schil van de komkommer (is niet perse nodig) en snij de komkommer in lange repen, verwijder de zaadjes
Knip de nori vellen doormidden om maki sushi rollen te maken of laat ze heel voor wat dikkere sushi.
Leg een nori vel met de glanzende kant naar boven op je bamboematje.
Hou aan de dichtstbijzijnde zijde een afstand van 2 cm tot de rand van het matje. Doop je vingers in water (dan plakt de rijst minder aan je vingers).
Verspreid de rijst gelijkmatig over de nori laat aan de verste kant een randje van ongeveer 1,5 – 2 centimeter vrij zodat je de rol dicht kan plakken.
Maak een eetstokje nat en duw hiermee in het midden van de rijst (in de breedte) een geul.
Smeer wat wasabi in de geul* en beleg met verschillende combinaties van bovenstaande ingredienten.
Mijn favoriet: gerookte zalm, surimi sticks, komkommer en tonijn met geroosterd sesamzaadjes.
Nu rollen: begin aan de dichtstbijzijnde kant.
Til het bamboematje met duim en wijsvinger van beide handen op; houd met de overige vingers de vulling op zijn plaats tijdens het rollen.
Rol van je af en druk voorzichtig maar stevig en wikkel de nori om de rijst en de vulling.
De sushi snij je het makkelijkst met een scherp mes die even nat gemaakt is.

*Ik gebruik niet te veel wasabi aangezien onze kinderen mee-eten, extra wasabi heb ik door mijn sojasaus gedaan.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook