Zuurkool ovenschotel

December 03 , 2016 by: Sandra - in Hoofdgerecht

Zuurkool ovenschotel - sandrakookt.nl
Zuurkool voor beginners

Meestal laat mijn zoon de zuurkool op zijn bord liggen, te zoet zegt hij (we moeten nog even aan de definities van zuur, zoet, zout, en bitter werken denk ik). Even kijken of ik het ook lekker zuur ūüôā kan maken door rozijntjes en appel toe te voegen. Onderstaand recept was een groot success en werd tot de laatste hap opgegeten. Doordat je de zuurkool even kookt in appelsap wordt het veel milder.
Ook mijn man, en schoonvader die mee at, zijn fan! De hele ovenschaal ging leeg.
De mosterd serveerde ik apart erbij, maar kan ook door de
aardappelen gestampt worden.

Zuurkool
Nu, 2 jaren later eten we onderstaand recept nog steeds met enige regelmaat. Alle 3 de kinderen eten er goed van een meestal moet ik nogmaals opscheppen. Ik maak het ook wel eens de dag van te voren zodat de oppas het in de oven kan zetten (verleng de oventijd dan met 10-15 minuten).

Zuurkool ovenschotel
Recept voor 4 personen:
Tijd om te maken 30 minuten + 30 minuten oventijd:
1 kilo kruimig aardappelen
100 milliliter melk
50 gram boter
500-750 gram zuurkool
1 appel
75 gram rozijnen
250 milliliter appelsap
1 rookworst
2/3 eetlepels paneermeel
3 eetlepels (grove) mosterdSchil de aardappelen en snij ze in blokjes.
Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Ga ondertussen verder met het bereiden van de zuurkool.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes.
Verwarm nu alvast de oven voor op 175 graden.
Spoel de zuurkool af onder de kraan, in een vergiet, en laat het uitlekken.
Snijd de rookworst in plakjes.
Doe de zuurkool met de appel, de rozijnen en het appelsap in een pannetje en verwarm dit ongeveer 10 minuten.
Neem de pan van het vuur en verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
Leg de plakjes rookworst hierop.
Stamp de aardappel samen met de melk en de helft van de boter (en eventueel mosterd) tot een grove puree/ stamppot.
Verdeel de puree over de rookworst en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
Bestrooi met het paneermeel en verdeel de rest van de boter erover.
Bak de zuurkoolschotel in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant een mooie goudbruine kleur heeft.

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook