Kophaas – varkensvlees

June 23 , 2014 by: Sandra - in Hoofdgerecht

kookbattle compilatie
Finale kookbattle

Na onze overwinning in de halve finale, mochten we nogmaals koken. Weer een black box en ook weer slechts 30 minuten de tijd. Deze keer zat er een mooi stuk kophaas (zacht en mager varkensvlees) in de box en verder veel groenten en fruit. De tip van Masterchef Bart was om niet te veel produkten te kiezen, maar te focussen op 2 basis ingredienten. Het werden tomaat en basilicum voor ons.
We kozen ervoor om de kophaas te grillen en te bestrijken met een basilicum en knoflook olie (op smaak gemaakt met citroen en wat peper en zout). De tomaatjes gingen in folie met olijfolie en zout op de barbecue.   
Het fruit moest ook gebruikt worden, we hebben ananas gegrild en een mousse van banaan, room en witte wijn gemaakt – dit had even op een ander bord gemoeten – maar ja de tijdsdruk helpt dan niet.  
De juryleden (Bart van Berkel – Masterchef 2014, Paul Pollux – chefkok Aubergine, Leon van Basten – Scelta Institute), waren erg enthousiast over zowel ons gerecht als die van het andere team en zeiden dat het een close call was – dat is toch een super compliment! Maar helaas dus niet gewonnen. Maar mee doen was in dit geval net zo leuk als winnen.

 

 

Kophaas van de grill
Recept voor 2 personen:

300 gram kophaas (2 stuks)
2 teentjes knoflook
1 citroen
Basilicum
Olijfolie
Boter
Zout en peper

Maak eerst de knoflook olie: twee teentjes knoflook fijn snijden, handvol basilicum blaadjes fijn snijden, dit door een flinke scheut olijfolie mengen en op smaak maken met zout, peper en sap van de citroen.
Smeer de kophaas in met wat basilicum knoflook olie.
Rol de kophaas op en bind vast met een touwtje voor een evenredige garing.
De kophaas heeft ongeveer 8 minuten nodig om roze te worden – bestrijk tussen door met nog wat knoflook olie.
Vlak voor het serveren hebben we nog wat olie over het vlees geschonken voor extra smaak.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe