Lasagne

June 27 , 2014 by: Sandra - in Hoofdgerecht

lasagne
Lasagne net zo lekker als in Italië! 

Elke maandag passen mijn ouders op alle 5 kleinkinderen, ik werk dan vanuit hun huis en ‘s avonds eten we daar. Voor mijn man krijg ik het avondeten mee in een Tupperware bakje 🙂 en er wordt ook voor het gezin van mijn zus gekookt. Er worden dus heel wat aardappelen geschild op de maandag.
Aan het einde van het “oppas” seizoen – de schoolvakantie begint – mag ik een keer koken, is ook wel het minste wat ik kan doen. Aangezien ik het eten een avond van te voren wil klaarmaken ga ik voor twee verschillende lasagne’s. Ik vind lasagne altijd ideaal om te maken wanneer we veel “restjes” in de koelkast hebben liggen, alles is immers  lekker in een tomatensaus met een laagje kaas!

lasagne

Onderstaand recept heb ik in Italië voor het eerst gemaakt, met heerlijke tomaten en kruiden geplukt uit de tuin voor ons vakantie huisjes en onder toeziend oog van de eigenaresse van onze agritourismo.

Het recept kost iets meer bereidingstijd dan je van mij gewent bent, maar het resultaat is er zeker naar!

Lasagne
Recept voor 4 personen:
Tijd om te maken 30 minuten + 20 minuten oventijd

500 gram gehakt
125 gram spekblokjes
200 gram bleekselderij
200 gram wortel
1 ui
2 teentjes knoflook
4 tomaten
1 eetlepel oregano
handje verse basilicum of 1 eetlepel gedroogd
1 laurierblad
1 blikje tomaten in blokjes
theelepel suiker
water
2 bollen mozzarella
lasagnevellen
optioneel parmezaanse kaas
olijfolie

Bechamelsaus:
50 gram boter
50 gram  bloem
400 milliliter melk

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bleekselderij, wortel en ui in kleine stukjes.
Snij de tomaten in blokjes, maar doe deze in een ander bakje.
Verwarm een grote koekenpan (of wok) en voeg wat olijfolie toe.
Smoor de groenten in de pan en pers dan de knoflook er bovenuit, bak even mee.
Voeg nu het gehakt en de spekblokjes toe en wanneer deze gaar zijn voeg je de tomaten, verschillende kruiden en suiker en het blikje tomatenblokjes toe.
Vul het blikje voor de helft met water en voeg dit water toe aan de saus.
Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zacht pruttelen.
Snij ondertussen de mozzarella in plakjes.
En begin na 15 minuten met het maken van de bechamelsaus.
Smelt de boter in een pannetje op het vuur en voeg in delen de bloem toe. bak de bloem even mee en voeg dan in delen de melk toe, blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
Zet nu de lasagne in elkaar, vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laagje saus, doe hier enkele plakken mozzarella op en bedek met lasagne vellen. Herhaal dit tot de ovenschaal bijna vol is – eindig met saus.
Verdeel nu de bechamelsaus over de lasagne en bestrooi met overgebleven mozzarella en/of parmezaanse kaas.
Zet de lasagne in de oven na ongeveer 30 minuten zijn de lasagnevellen gaar en is de bovenkant mooi bruin.

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook