Garnalen met bulgur

June 12 , 2014 by: Sandra - in Hoofdgerecht

Bulgur met garnalen - sandrakookt.nl
Zo snel kan lekker en gezond zijn

Op maandag, woensdag en meestal ook op donderdag, kook ik “vooruit”. De dinsdag en donderdag en vrijdag zijn nameljik de dagen dat ik op kantoor werk in Amsterdam. De reistijd Zwolle – Amsterdam is 1 uur en 45 minuten (deur tot deur), tijd om te koken heb ik niet echt, aangezien de kinderen na een dag spelen op de creche flinke trek hebben om 18:00.
Eenpansgerechten, nou ja eigenlijk twee want je heb ook een pan nodig om de rijst, pasta, noodles oid te koken, zijn wat mij betreft ideaal om van te voren te maken. Ik zet de wok ‘s avonds met een deksel erop zo in de koelkast.
Noodles, rijst en pasta vind ik heerlijk, maar de laatste tijd gebruik ik ook regelmatig couscous, quinoa of bulgur. Deze keer heb aan de garnalen en groenten een milde pinda-achtige saus toegevoegd en bulgur, jammie! Als hoort bulgur volgens mij meer bij een Turks, Indiaas of mediterraans recept – dat komt op mijn to do lijstje.

 

 

Garnalen met bulgur uit de wok
Recept voor 4 personen:

500 gram bulgur
2 eetlepels (kokos)olie
400 gram garnalen
Knoflook (poeder)
Bakje kastanjechampignons
1 rode paprika
2 bosuitjes
100 gram tauge
2-3 eetlepels tahin
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels gembersaus
1/2 eetlepel sesamolie
1 theelepel pittige parikapoeder (of cajun kruiden voor nog meer pit)
Geroosterde sesamzaadjes (optioneel)

Doe de bulgur in een pan en voeg 2 keer zoveel water toe (gebruik eventueel een kopje om het precies te meten).
Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager, laat de bulgur nog 8 tot 10 minuten koken totdat al het vocht is opgenomen.
Boen ondertussen de kastanjechampignons schoon en snij ze in vieren, snij de paprika in stukjes en snij de bosui alvast in reepjes.
Verwarm een wok en voeg de (kokos)olie toe en zodra de olie warm is de knoflook.
Voeg na 1 minuut de garnalen toe en wok deze een minuut of 4 en voeg dan de champignons en paprika toe.
Meng de tahin met de gember- en sojasaus, sesamolie en het paprikapoeder en giet dit over de garnalen en groenten in de wok.
Voeg dan de bulgur en tauge toe, de tauge blijft lekker knapperig als je deze pas op het einde toevoegd. Bestrooien met de bosui en sesamzaadjes – klaar. 
Wij hebben aan tafel nog een wat extra sojasaus toegevoegd.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe