Passievrucht witte chocolade mousse

December 11 , 2014 by: Sandra - in Dessert

Passievrucht merengue en witte chocolade mousse - sandrakookt.nl
Kerst dessert

Sinterklaas zat nog op zijn boot terug naar Spanje toen wij al een pre-kerst diner in de planning hadden staan – of gewoon een gezellig etenje met vrienden, geef het een naam. Samen de keuken in, glas wijn erbij en gezellig samen koken. Het dessert was geinspireerd op de kerst, namelijk kerstballen gevuld met witte chocolade mousse, een krokant laagje noten merengue en passievrucht mousse, het vulde de laatste gaatjes. Ik heb de plastic (kerst)ballen bij Pipoos gekocht, maar de action verkoopt ze momenteel ook en net een iets kleiner formaat, wat eigenlijk nog beter is want het is een redelijk vullend dessert als 5de gang.

 
Passievrucht, merengue en witte chocolade mousse
Recept voor 4 personen:

Witte chocolade mousse
200 gram witte chocolade
150 mililiter slagroom
2 eieren
zout

Passievruchtmousse
3 blaadjes gelatine
6 passievruchten
175 mililiter slagroom
50 + 50 gram poedersuiker
150 gram kwark

Noten merenque
100 + 100 gram poedersuiker
100 gram hazelnoten
5 eieren (alleen eiwit)
25 gram bloem

Begin met de witte chocolade mousse:
Splits de eieren en vang het eiwit op in een kom.
Klop de eiwitten met een beetje zout stijf met een mixer.
Klop in een andere kom de slagroom stijf.
Smelt nu de chocolade au bain marie of in 45-60 seconden in de magnetron (600 watt).
Spatel de eiwitten door de slagroom.
En spatel daarna de gesmolten chocolade voorzichtig door het mengsel.
Verdeel de mousse over 4 halve plastic (kerst)ballen (let op welke helft je gebruikt zodat ze straks op de helften met passievruchtmousse gaan passen, ik had willekeurige helften gevuld en dat was niet zo handig).
Laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Maak nu de passievruchtmousse:
Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
Lepel het vruchtvlees uit de passievruchten en doe dit in een steelpannetje.
Verwarm kort op het vuur en neem het dan van de warmte bron.
Knijp de blaadjes gelatine uit en los deze op in passievruchtvlees – laat even afkoelen.
Klop de slagroom in een kom stijf met een mixer en voeg dan 50 gram poedersuiker toe en klop nog even door.
Voeg de andere 50 gram poedersuiker toe aan de kwark en meng dit goed door elkaar.
Voeg nu de slagroom en het passievruchtvlees mengsel toe aan de kwark en roer nogmaals goed door elkaar.
Verdeel de mousse over de andere 4 halve plastic (kerst)ballen en leg deze ook in de koelkast.

Als laatste maak je de noten merengue:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Hak de hazelnoten in stukjes in een hakmachine of met een scherp mes en meng hier 100 gram poedersuiker doorheen.
Splits de eieren en vang het eiwit op in een kom.
Klop de eiwitten stijf met een mixer en roer er de 100 gram poedersuiker doorheen.
Voeg nu de hazelnoten met poedersuiker toe en spatel dit er voorzichtig doorheen en daarna voorzichtig de bloem.
Doe het mengsel in een spuitzak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit een grote cirkel van het merenguemensel op het bakpapier.
Bak de merengue ongeveer 30-35 minuten in de oven tot deze krokant en bruin is.
Laat de merengue in de oven afkoelen.

Nu kun je de kerstballen in elkaar gaan zetten.
Breek de merengue in kleine stukjes en verdeel deze over de helften met chocolade mousse.
Plaats de helften met passievrucht op de chocolade mousse en leg de kerstballen in de koelkast tot je ze gaat serveren – smullen maar.

 Passievrucht merengue en witte chocolade mousse - sandrakookt.nl

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook