Zoete aardappel friet

January 12 , 2014 by: Sandra - in Bijgerecht

zoete aardappel friet
Zaterdag patatdag


Zaterdag was bij ons thuis altijd de dag dat wij patat aten. Na een dag sporten in de buitenlucht was dat heerlijk – mijn zus en ik waren actieve korfbalsters! 
Daarna in bad en de haren in een vlecht (of vier), want dan hadden wij op zondag van die mooie “krullen”. 
Wij eten vandaag ook patat, maar dan van zoete aardappel met een heerlijke dip van blauwschimmelkaas. Simpel om te maken en gezond, zoete aardappelen zitten namelijk bomvol vitamine A (voor een stralende huid) en vitamine C (verbetert je weerstand), verder bevatten ze belangrijke mineralen en veel antioxidanten.
Maar ze zijn vooral super lekker. Ook heerlijk met een (vegetarische) hamburger.

 

 

Zoete aardappel friet
Recept voor 4 personen:

1 1/2 kilo zoete aardappelen (bataten)
6 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
Paprikapoeder
2 eetlepels sesamzaad
Zout

Voor de “mayonaise”:
125 mililiterl zure room
2 eetleples (karne)melk
100 gram blauwschimmelkaas

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in frieten. 
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de friet erop. 
Doe de olijfolie in een kommetje en pers de knoflook erboven uit. 
Bestrijk de frieten met de knoflookolie en bestrooi ze dan met de sesamzaad, paprikapoeder (en eventueel een beetje zout).
Bak de frieten ongeveer 45 minuten in de oven krokant.
Keer na 25 minuten om.

Voor de mayonaise:
Doe de zure room en (karne)melk in een kom.
Verkruimel de kaas erboven en pureer het kort met een staafmixer.
Breng op smaak met peper.

 

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook