Asperges – gekarameliseerd

June 23 , 2014 by: Sandra - in Bijgerecht

lekker venlo - bart
Halve finale kookbattle

Wat was het een fantastische ervaring (en spannend) de kookbattle van Lekker Venlo waar ik op zondag 22 juni, samen met een vriendin, aan mee mocht doen.
De voorzitter van de jury was niemand minder dan Bart van Berkel – winnaar van Masterchef Holland 2014. Wat een leuke man en wat leuk om met hem te kletsen. Twee en halve maand heeft hij van ‘s ochtends tot ‘s avonds 5 dagen per week gekookt (en alles wat er bij komt kijken) voor Masterchef Holland. Tips gaf hij ook: blijf proeven en leg altijd sjalotjes en citroen in je (winkel)mandje.
De opdracht tijdens de kookbattle was een blackbox: we telden af van 10 en mochten toen kijken wat er in zat: coquilles, asperges, oranje paprika en aardappelen. Binnen 30 minuten moesten we een gerecht maken met deze ingredienten! Geloof mij, dat is best weinig tijd.
Het gerecht waar wij de halve finale mee hebben gewonnen: gegrilde coquilles met gekarameliseerde asperges geserveerd met een saus van oranje paprika.
Hoe spannend de finale was, kun je hier lezen!

 

 

Gekarameliseerde asperges
Recept voor 4 personen:

500 gram witte asperges
1 eetlepel (riet)suiker
Olijfolie 
Boter

Schil de asperges en snij de onderkantjes eraf.
Breng water aan de kook en kook de asperges 5 minuten, laat ze nog even in het kookvocht liggen om na te garen.
Snij de asperges in 4 stukjes – wij hebben ze nog even op de grill gelegd voor extra bite.
Verhit olie en boter in een pan en roerbak de asperges enkele minuten, voeg dan de suiker toe, en bak de asperges tot de suiker karameliseert (bruin kleurt).

 

0 Comments

Voeg een reactie toe