Ketchup

February 01 , 2015 by: Sandra - in Bijgerecht

Homemade ketchup - sandrakookt.nl
De nationale eettest 2015

Wist je dat er in lucht een E-nr zit (of eigenlijk dat lucht een E-nummer is?), dat vogelnestje het duurste ingredient ter wereld is en je met een half uur tongzoenen een kleine pizza van 250 calorien verbrand (waarom nog naar de sportschool gaan)?
Ik ook niet :-). Bovenstaand waren vragen uit de nationale eettest 2015, vorig jaar scoorde ik nog een nette 7,5, dit jaar is mijn rapport cijfer een magere 6. Maar meedoen is belangrijker dan winnen, toch?
Een andere vraag ging over de hoeveelheid suikerklontjes in een grote 875 ml fles ketchup, het antwoord: 58 suikerklontjes…
Een goede reden om eens zelf ketchup te maken op een vrije zaterdag. Eerst naar de markt een grote hoeveelheid tomaten gekocht en toen lekker een middag laten pruttelen. Het resultaat: 6 potten ketchup, wel een andere struktuur dan Heinz ketchup maar erg lekker.

Homemade ketchup
Recept voor een jaar lang ketchup 🙂

2,5 kilo tomaten
1 rode paprika
2 uien
2 tenen knoflook
100 mililier azijn
75 gram suiker
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels nootmuskaat
2 theelepels gemalen gember
1 kruidnagel
1 mespunt cayennepeper
Peper en zout
Olijfolie
Extra nodig: lege potten om de ketchup in te doen.

Spoel de tomaten en de paprika af onder de kraan en snij ze in stukken.
Pel en snipper de ui en pel ook de teentjes knoflook.
Verwarm een scheut olijfolie in een grote (soep)pan en voeg de tomaat, paprika en ui toe. Pers de knoflook tenen hierboven uit en voeg een scheutje water toe toe aan het geheel.
Laat alles ongeveer 1 uur op een laag vuurtje sudderen.
Wel af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.
Haal de pan van het vuur en pureer alles glad met een staafmixer.
Zet dan de pan terug op het vuur en voeg de azijn, suiker en alle kruiden toe (behalve de zout en peper).
Laat de saus nu nog minimaal 1 1/2 uur zachtjes sudderen totdat het voldoende is ingedikt.
Kook ondertussen de potten en deksels in een pan met water zodat ze steriel worden en je de ketchup lang kan bewaren.
Laat de potten uitlekken, op de kop, op een schone theedoek.
Zodra de ketchup de dikte heeft van ketchup is ie klaar, proef en breng op smaak met peper en zout.
Giet de saus als het nog heet is in de potten. Sluit de potten af met de deksel en zet ze op hun kop tot ze zijn afgekoeld. Door de hete lucht in de potten zuigen ze zichzelf vacuüm en blijft de ketchup wel een jaar houdbaar.

0 Comments

Voeg een reactie toe


Facebook